kibbanner
  • Dolar
    32,4375
  • Euro
    34,7411
  • Altın
    2.441,870
  • Bist-100
    9.916,000
   
21/26 °C

Parçalı Bulutlu
   
HABER GUNDEM NE VAR? NE YOK? KESFET YASAM KUZEY KIBRIS REHBERI FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

Cumhurbaşkanı Tatar ve Başbakan Üstel, Londra'da 6. Kıbrıs Türk Kültür Festivali’ne katıldı. 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel, Londra ziyareti kapsamında, Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi tarafından Kuzey Londra’da düzenlenen 6. Kıbrıs Türk Kültür Festivali’ne katıldı.

3.07.2023 - 14:34
Cumhurbaşkanı  Tatar ve Başbakan  Üstel, Londra da 6. Kıbrıs Türk Kültür Festivali’ne katıldı.



Kıbrıs Türk kültürünü, el sanatları ve yiyeceklerden oluşan ürün stantları ve halk dansları performanslarıyla sergileyen ve elde edilecek gelirin İngiltere’de yer alan Türk okullarına ve Türkiye’de meydana gelen depremde zarar görenlere bağışlanacağı festivalde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi’ne teşekkür ederek festivalin düzenlenmesinde emeği geçenleri kutladı. 
 
Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Kenan Nafi ve festival komitesine kendisini davet ettiği için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Kültür ve geleneklerimizin ortaya konulduğu bu güzel festivalde sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Stantları gezerek sizinle sohbet ettiğimde farklı nesillerin sevgisini ve heyecanını gördüm. İngiltere’nin başkentinde bu güzel olayı gerçekleştiren herkesi tebrik ediyorum” dedi. 

İngiltere’de yaşayan Kıbrıs Türkleri için festivalin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, festivallerin sosyal buluşma ve farklılıkları bir araya getirme bakımından önemli olduğunu söyledi. “Sizin birlikteliğiniz, dayanışmanız siyasi ve ekonomik anlamda da fevkalade önemlidir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, gelecek kuşakların köklerini, kimlik ve kültürlerini öğrenmeleri için festivallerin önemli bir araç olduğunu kaydetti. 

İngiltere’de farklı alanlarda başarı elde eden Kıbrıslı Türkler olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kimliğimizi ve KKTC ile kültürel bağımızı korumak çok önemlidir. Türk okulları yararına düzenlenen bu festival vesilesiyle ailelere çocuklarını Türk okullarına göndermeleri ve Türk dilini, tarih, kültür ve geleneklerini öğrenmelerini sağlamaları çağrısı yapmak istiyorum” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, İngiltere’de eğitim alan ve yaşayan biri olarak birlik ve dayanışma vurgusu yaptı ve “Sizin İngiltere’deki sesiniz ve gücünüz bizim için manidardır. Her biriniz bizim güzel ülkemizin temsilcisisiniz. Ülkemiz için duyduğunuz vatan sevgisini çok iyi biliyorum” dedi. 

Kıbrıs konusuna değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsünün kabulüne dayalı yeni vizyon ortaya koyduklarını ifade ederek, “KKTC  bayrağı ile gençlerimizin spor müsabakaları yapabilmelerinin engellenmesine, doğrudan ticaret ve direkt uçuşların haksız ve insanlık dışı izolasyonlarla yapılamamasına karşı, sizin sesiniz çok önemlidir” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’nin tarım, eğitim, ticaret ve turizm gibi birçok alanda geliştiğini belirterek, 144 farklı ülkeden KKTC üniversitelerinde eğitim alan öğrencinin olduğunu kaydetti.

İngiltere, Avustralya, Türkiye, ABD ve Kanada başta olmak üzere yurt dışında yaşayan Kıbrıs Türklerinin pek çok alanda başarılı olduklarını da ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar,  yurt dışında yaşayan Kıbrıs Türklerinin kalplerinin her zaman KKTC için, devlet ve bayrakları için attığını bildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar ayrıca, Kıbrıs Türklerinin uluslararası toplumda hak ettiği yeri alması için uğraş vermeye devam ettiklerini, her geçen gün ise dünyanın KKTC gerçeğini daha iyi anlamaya başladığını söyledi.

İngiltere’de de iki devletli siyasete desteğin arttığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar,  İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’ın iki devletli çözüme destek verdiğini belirterek garantör güç olarak İngiltere’nin Kıbrıs Türk halkına eşit muamele yapması gerektiğinin altını çizdi.

Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk halkına adil davranmadığını, izolasyonların sonlandırılması sözlerinin tutulmadığını da anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar,  Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün kabul görmesi ve Kıbrıs’ta yan yana yaşayan iki devletin iş birliğine dayalı siyasete destek verdiğini söyledi. Gelecek yıl Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50’inci yıl dönümü olacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Adası’nda verdiğimiz mücadelenin sonucu kurduğumuz devletimiz olan KKTC gerçeğine dayalı bir antlaşmaya varılması ve devlet çatısı altında daha refah dolu günlere ulaşmak için tüm gayretleriyle çalışmaya devam ettiklerini kaydetti. 

Kıbrıs Türk halkının egemen bir halk olduğunun ve tarihten gelen müktesep hakları olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı, en az Kıbrıslı Rumlar kadar egemen bir halk olduğumuza vurgu yaptı. 

Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasında ayrıca, Kıbrıs Türk halkının Azerbaycan’ın her zaman yanında olduğunu belirterek Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e Londra’dan selamlarını iletti ve Anavatan Türkiye’nin ve özellikle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na Anayasal ismiyle gözlemci üye statüsüyle kabul edildiğini hatırlattı.

Türkiye Yüzyılı’nın Doğu Akdeniz’de bulunan KKTC için önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Anavatan Türkiye’nin KKTC’ye her konuda verdiği desteğin büyük önem arz ettiğini yineledi.

Türkiye ile deniz altından elektrik kablosu projesine değinen Cumhurbaşkanı Tatar,  yenilenebilir enerji ile ülkedeki elektrik sorununun sona ermesinin öngörüldüğünü de sözlerine ekledi.

İngiltere’de yaşayan tüm Kıbrıslı Türklere sevgilerini ileten Cumhurbaşkanı Tatar, mutlu ve sağlıklı günler temennisinde bulundu.

“VARLIĞINIZ KKTC’YE GÜÇ VERİYOR”

Başbakan Ünal Üstel, Londra ziyareti kapsamında, Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi tarafından Kuzey Londra’da düzenlenen 6. Kıbrıs Türk Kültür Festivali’ne katıldı.
Festivalde bir konuşma yapan Başbakan Üstel, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak her zaman vatandaş odaklı düşündüklerini belirterek, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere seslenerek, "Sizlerin de rahatlığı için KKTC’de neler yapabileceğimiz konusunda durmadan çalışıyoruz" dedi.
Üstel, Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türk vatandaşlarla uzun bir aradan sonra tekrardan buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi ve "Sizlerin varlığı bizlere güç vermektedir" şeklinde konuştu.
Başbakan Üstel, gurbette yaşamanın ne kadar zor olduğunu iyi bildiklerini belirterek "Bizler KKTC’de nasıl daha güzel günlere gidebiliriz diye çalışmalarını yapıyoruz” dedi ve yurt dışında yaşam süren Kıbrıslı Türkler için de projeleri olduğundan bahsetti. Üstel , "Sizlerle gurbette de olsanız, birlik ve beraberliğin bozulmaması, gençlerimizin kültürlerinden uzaklaşmamaları adına düzenlenen böylesine anlamlı bir etkinlikte beraber olmaktan duyduğum mutluluğu ifade eder, konsey yetkililerine gönülden teşekkürlerimi sunarım” diyerek sözlerini noktaladı

 
TCG Bandırma Korvet Gemisi’ne KKTC'de yoğun ilgi
 
Yeni Ercan Havalimanı'nda test uçuşları başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TCG Bandırma Korvet Gemisi’ne KKTC'de yoğun ilgi
KKTC’yi ziyaret gerçekleştiren TCG Bandırma (F-502) Korvet Gemisi’ne halkın yoğun ilgisi oldu.
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı KKTC'de Törenlerle Kutlandı
Gemi işletmeciliğini desteklemek ve kabotaj hakkının elde edilişini kutlamak ...
Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :AB Niye Taraf Tutuyor
KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı,Kıbrıs İlim Üniversitesi Dekanı Prof.Dr. ...
 
KKTC'de Elektrikte Zamlı Tarife Başlıyor
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Yönetim Kurulu'nun açıkladığı yeni ...
Cumhurbaşkanlığı'nda bayramlaşma…
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, Kurban Bayramı’nın birinci ...
KKTC'de Milletvekili Seçiminin Kazananı CTP'li Sami Özuslu Oldu
KKTC’de pazar günü yapılan ara seçimini Sami Özuslu ile kazanan ana muhalefet ...
 
Gazimağusa Belediye Plajları Yaza Hazır
Gazimağusa Belediyesi, sınırları dahilinde bulunan plajların daha iyi ...
Başbakan Üstel Medyanın Sorunlarını Çözeceğiz
​Başbakan Ünal Üstel, bugün Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ...
KKTC İçişleri Bakanı Öztürkler .Aktif Üniversitelerdeki öğrenci sayısını açıkladı
İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, Genç TV ekranlarında yayınlanan ve Mustafa ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında

Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
KKTC TURİZM

KKTC TURİZM

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Haber Gündem Ne Var? Ne Yok? Keşfet Yaşam Kuzey Kıbrıs Rehberi
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva