kibbanner
  • Dolar
    32,3279
  • Euro
    35,0469
  • Altın
    2.282,880
  • Bist-100
    8,984
   
15/20 °C

Parçalı Bulutlu
   
HABER GUNDEM NE VAR? NE YOK? KESFET YASAM KUZEY KIBRIS REHBERI FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

Tabipler Birliği’nden Sağlık Bakanlığı’na aşı çağrısı 

Toplum sağlığının riske atıldığını savunan Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu, Sağlık Bakanlığı’na ilgili sorunların çözümü için iş birliği çağrısında da bulundu.

19.01.2023 - 17:10
Tabipler Birliği’nden Sağlık Bakanlığı’na aşı çağrısı

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı’nın aşı takip sistemiyle soğuk zincir sistemini gerekçe göstererek çocukluk çağı aşılarının özel sağlık kuruluşlarına ve özelde çalışan hekimlere ücretsiz verilmesini durdurduğunu belirterek, kararın geri çekilmesini talep etti.
Bugüne kadar devletin çocukluk çağı aşılarını hem kamudaki, hem de özeldeki hekimlere ücretsiz sağladığını ancak dün alınan kararla bu aşıların sadece Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda yapılabileceğini belirten Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği yönetimi, kararı eleştiren yazılı açıklama yaptı.
Toplum sağlığının riske atıldığını savunan Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu, Sağlık Bakanlığı’na ilgili sorunların çözümü için iş birliği çağrısında da bulundu.
“Ücretsiz aşılama her çocuğun hakkıdır” denilen açıklamada şunlar ifade edildi:
“İnsanlık tarihinde koruyucu sağlık hizmetlerinde modern bilimin en önemli buluşu aşılar olmuştur.Yaygın aşılama nedeniyle çiçek hastalığı görülmez olmuştur. Düzenli aşılama nedeni ile Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre her yıl 2,7 milyon çocuk, kızamık veya komplikasyonları nedeniyle ölmekten kurtulmaktadır. Çocuk felci aşısı nedeniyle engelli kalma ihtimali olan binlerce çocuk düzenli aşılama sayesinde yaşamlarına sağlıklı şekilde devam edebilmektedir. Unutulmamalıdır ki; enfeksiyonlardan korunmanın en kolay, ucuz ve güvenilir yolu tartışmasız şekilde aşılamadır.
Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan her insan gibi çocukların da sağlıklı olma hakkı anayasada güvence altına alınmış ve devlete bu güvenceyi sağlama görevi yüklenmiştir. Çocukların sağlıklı ve engelsiz olmasının en ucuz, güvenilir ve kabul gören yolu kuşkusuz aşılamadır. Erişebilir, ücretsiz aşı sağlama görevi de Sağlık Bakanlığı'na aittir.
Şu anda çocukluk çağı aşılamaları devlet tarafından hem kamu hem özeldeki hekimlere ücretsiz olarak sağlanırken, 18 Ocak 2023 tarihli Sağlık Bakanlığı kararı ile sadece Sağlık Bakanlığı kurumlarında yapılacağı, ücretsiz özel kuruluşlara verilmeyeceği açıklanmıştır. Gerekçe olarak aşı takip sistemi olmaması ve soğuk zincir sisteminin olması gibi nedenler gösterilmiştir. Hatırlatmak isteriz ki; sağlık alt yapısını kurmak ve denetlemek bakanlığın görevidir. Bahsedilen sağlık alt yapısındaki yetersizlikleri düzeltmek de bakanlığın görevlerindendir.
Sağlık Bakanlığının denetleme, kontrol ve istatistik yoksunluğu nedeniyle dış baskılar sonucu aldığı bu kararla, alım gücü zayıflamış olan bireylerin sağlığa erişim hakkını kısıtlamakta ve belirli çıkar çevreleri oluşturarak aşı üzerinden maddi sömürünün yolunu açmaktadır. Ciddi ilaç ve aşı eksikliğinin sonucu olarak aşılama oranlarının düşmesi ve tedavi olanaklarının ortadan kalkmasıyla toplum sağlığı riske atılmaktadır.
Sağlık alt yapısında ve denetlemedeki sorunlar, çocukların ücretsiz sağlığa erişim hakkını elinden almamalı, alınan karar ivedilikle geri çekilmelidir. Sağlık Bakanlığına ilgili sorunlarda iş birliği çağrımızı açıkça belirterek, alt yapının sağlanması ve denetlenmesi için birlikte çalışmaya açık olduğumuzu beyan ederiz."

 
Büyükelçi Feyzioğlu KKTC Müjdelerini Yorumladı
 
KKTC'ye Uçacak Hava Yolu Şirketi Artıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükelçi Feyzioğlu KKTC Müjdelerini Yorumladı
Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Feyzioğlu, KKTC için müjdesi verilen 3 ...
Başbakan Ünal Üstel’den Recep Tayyip Erdoğan ile Fuat Oktay’a teşekkür
​Başbakan Ünal Üstel, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, ...
Takipçisi Olduğumuz Türkiye'nin Gazimağusa Başkonsolosluğu Açıldı
Byturco Medya Yayın Grubu Başkanımız Gazeteci Yazar Mehmet Kesim'in Köşesinde ...
 
TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, özgürlük mücadelesi lideri Fazıl Küçük'ü andı
TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kıbrıs Türk halkının özgürlük ...
Meteoroloji Son 24 Saatte KKTC 'de Yağış Miktarını İlçeler Göre Açıkladı
Meteoroloji Dairesi, son 24 saatte gerçekleşen yağışların miktarını ...
Rauf Denktaşın , 11’inci ölüm yıl dönümünde Serdar Denktaş'tan Sitem Dolu Açıklama
Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, 11’inci ölüm yıl dönümünde Atatürk ...
 
St. Barnabas Manastırı'ndan ikon çalan yakayı ele verdi
St. Barnabas Manastırı'ndan ikon çalan bir kişi tutuklandı
Girne Belediye Başkanı Şenkul, Antik Liman Esnafıyla Dertleşti
Girne Antik Limanı ile ilgili sorunların ve çözüm önerilerinin masaya ...
Dikkat ! Hafta boyunca sağanak yağış Uyarısı
Meteoroloji Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, 10-16 Ocak tarihleri ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı

CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
KKTC TURİZM

KKTC TURİZM

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Haber Gündem Ne Var? Ne Yok? Keşfet Yaşam Kuzey Kıbrıs Rehberi
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva