kibbanner
  • Dolar
    32,3244
  • Euro
    35,0705
  • Altın
    2.282,260
  • Bist-100
    9,009
   
15/20 °C

Parçalı Bulutlu
   
HABER GUNDEM NE VAR? NE YOK? KESFET YASAM KUZEY KIBRIS REHBERI FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

GAÜ'lü Prof. Dr. Ünyayar'dan COVID-19 hastaları için etkili bir ilaç tavsiyesi 

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Ünyayar, COVID-19 hastaları için etkili bir ilaçtan bahsetti.

21.07.2021 - 14:53
GAÜ lü Prof. Dr. Ünyayar dan COVID-19 hastaları için etkili bir ilaç tavsiyesi

Haber :İrem Kesim / KKTC 
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali  . Ünyayar, Interlökin-6 reseptör blokerlerinin Covid-19 hastalığı için umut olmaya başladığını söyledi.
Prof. Dr. Ali Ünyayar konuyla ilgili yaptığı önemli açıklamada, “Aralık 2019'dan bu yana, Çin'in Vuhan kentinden koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) olarak adlandırılan viral bir pnömoni dünyayı kasıp kavuruyor. Vaka ölüm oranı yüksek olmasa da, enfekte insan sayısı fazla ve hala çok sayıda hasta ölüyor. Giderek daha fazla klinik verinin harmanlanması ve yayınlanmasıyla birlikte, çok sayıda veri, ciddi hastalarda önemli bir ölüm nedeni olan hafif veya şiddetli sitokin fırtınaları olduğunu düşündürmektedir. Bu nedenle sitokin fırtınasının tedavisi, ciddi COVID-19 hastalarını kurtarmanın önemli bir parçası haline geldi. İnterlökin-6 (IL-6) sitokin salınım sendromunda önemli bir rol oynar. IL-6'nın sinyal iletim yolunun bloke edilmesi mümkün olursa, şiddetli COVID-19 hastalarının tedavisi için yeni bir yöntem olması bekleniyor. Tocilizumab, IL-6 sinyal iletim yolunu etkili bir şekilde bloke edebilen bir IL-6 reseptörü (IL-6R) blokörüdür ve bu nedenle ciddi COVID-19 hastaları için etkili bir ilaç haline gelmesi muhtemeldir” dedi.
“KRİTİK DERECEDE COVID-19 OLAN KİŞİLERDE HAYAT KURTARAN BIR İLAÇ”
Ünyayar ayrıca, “Şiddetli COVID-19'da sitokin salınım sendromu: interlökin-6 reseptör antagonisti tocilizumab, mortaliteyi azaltmanın anahtarı olabilir. Bu nedenle; İnterlökin-6 reseptör blokerleri COVİD-19 hastalığı için umut olmaya başladı ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hasta bakım kılavuzlarını, özellikle kortikosteroidlerle birlikte uygulandığında, COVID-19 ile ciddi veya kritik derecede hasta olan hastalarda hayat kurtaran bir ilaç sınıfı olan interlökin-6 reseptör blokerlerini içerecek şekilde güncelledi. Bunlar, DSÖ tarafından başlatılan ileriye dönük ve yaşayan bir ağ meta-analizinden elde edilen bulgulardır ve bu, bugüne kadar ilaçlara ilişkin bu tür en büyük analizdir. 27 klinik araştırmaya katılan 10.000'den fazla hastadan elde edilen veriler dikkate alındı. Bunlar, Eylül 2020'de DSÖ tarafından kortikosteroidler önerildiğinden, COVID-19'a karşı etkili olduğu tespit edilen ilk ilaçlardır. COVID-19 ile ağır veya kritik şekilde hasta olan hastalar, genellikle, hastanın sağlığına çok zararlı olabilecek bağışıklık sisteminin aşırı tepkisinden muzdariptir. İnterlökin-6 bloke edici ilaçlar - tocilizumab ve sarilumab - bu aşırı tepkiyi bastırmak için hareket eder” ifadelerine yer verdi.
Ünyayayar açıklamasının devamında, “İleriye dönük ve yaşayan ağ meta-analizleri, ağır veya kritik hastalarda bu ilaçların uygulanmasının, standart bakıma kıyasla ölüm olasılığını %13 oranında azalttığını göstermiştir. Bu, her bin hasta için 15 daha az ölüm ve her bin kritik hasta için 28 daha az ölüm olacağı anlamına gelir. Ağır ve kritik hastalarda mekanik ventilasyon 

olasılığı, standart bakıma kıyasla %28 oranında azalır. Bu, mekanik ventilasyona ihtiyaç duyan bin hastadan 23'ünün daha az olması anlamına geliyor. 28 ülkedeki klinik araştırma araştırmacıları, yayın öncesi veriler de dahil olmak üzere verileri DSÖ ile paylaştı. Dünya çapındaki araştırmacılar verileri derledi ve analiz etti. Bu kritik ortaklıkların desteğiyle DSÖ, ciddi ve kritik COVID-19 hastalarında interlökin-6 reseptör blokerlerinin kullanımı için hızlı ve güvenilir bir öneri yayınlayabildi. Bu ilaçlar, şiddetli ve kritik COVID-19'un yıkıcı etkisinden muzdarip hastalar ve aileleri için umut veriyor. Ancak IL-6 reseptör blokerleri dünyanın çoğunluğu için erişilemez ve satın alınabilir durumda değil. Aşıların adaletsiz dağılımı, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki insanların ciddi COVID-19 türlerine karşı en duyarlı olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle, bu ilaçlara en büyük ihtiyaç şu anda en az erişime sahip ülkelerde. Bunu acilen değiştirmeliyiz” dedi.
Ünyayar aynı zamanda, hayat kurtaran bu ürünlere erişimi ve satın alınabilirliği artırmak için DSÖ, üreticilerinin fiyatları düşürmeye ve özellikle COVID-19'un arttığı düşük ve orta gelirli ülkelere malzeme sağlamaya çağırdığını da söyledi. DSÖ şirketlerinin C-TAP platformunu ve İlaç Patent Havuzunu kullanarak şeffaf, münhasır olmayan gönüllü lisans anlaşmalarını kabul etmeye veya münhasırlık haklarından feragat etmeye teşvik ettiğini de dile getirdi.
Ayrıca DSÖ, interlökin-6 reseptör blokerlerinin üreticilerinin ön yeterliliği için bir ilgi ifadesi başlattığını da söyleyen Ünyayar, “Yenilikçi ve biyobenzer ürünlerin ön yeterliliği, kalite güvenceli ürünlerin mevcudiyetini genişletmeyi ve pazar rekabeti yoluyla erişimi artırmayı ve acil halk sağlığı ihtiyaçlarını karşılamak için fiyatları düşürmeyi amaçlamaktadır” dedi.

 
Erdoğan Müjdeyi KKTC Meclisinde Verdi
 
Antalya’da KKTC’nin 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Coşkusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Ünyayar korona virüs varyantları ve mRNA aşıları ile ilgili önemli açıklamal
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Ünyayar ...
Volkan Güngör İçin GAÜ'de Tören
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Genel Sekreteri Dr. Volkan Güngör’ün ...
GAÜ ailesini Üzüntüye Boğan Vefat
Girne Amerikan Üniversitesi Genel Sekreteri Volkan Güngörün ani ölümü büyük üzüntü yarattı.
 
İstanbul GAÜ'nün Görkemli Ödül Törenine Ev Sahipliği Yaptı
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), kuruluşunun 35.yılında “Golden Wings Ödül Töreni”ne imza attı.
GAÜ'de Master ve Doktora Kayıtlarında Büyük Fırsat
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), bünyesindeki yüksek lisans ve doktora ...
Akpınar'dan KKTC Yüksek Öğretimine Dair Önemli Açıklamalar
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, yükseköğretimin ...
 
GAÜ yeni bir yapay zeka modeli geliştirdi
Girne Amerikan Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren, güncel eğitim ...
DAÜ'den Uluslararası öğrencilere teşekkür etkinliği
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), uluslararası öğrenci birliklerine üniversiteye ...
Doç. Dr. Sinal'dan , istismar ve şiddet unsurlarının başlama noktalarına ait önemli açıklama
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Doç. ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı

CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
KKTC TURİZM

KKTC TURİZM

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Haber Gündem Ne Var? Ne Yok? Keşfet Yaşam Kuzey Kıbrıs Rehberi
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva