Sivil Toplum Örgütleri’nin (STÖ) kapılarını halka açmasını ve etkinlikleri hakkında bilgi vererek gönüllülüğü teşvik etmesini sağlamak amacıyla “Açık Kapı Festivali” düzenlenecek.Festival sayesinde STÖ’lerin topluma yaptığı katkının görünür kılınması, halkın bu değerden faydalanması, STÖ’lere destek olmak isteyen gönüllülerin dernekler, vakıflar, inisiyatifler, aktivistler ve platformlar ile tanışma ve buluşma imkanı bulması da arzulanıyor.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Alan ile Sivil Toplum Örgütleri’nin birlikte düzenlediği festival kapsamındaki etkinlikler bugün başladı ve 24 Ekim Pazartesi gününe kadar devam edecek
23 Eylül Cuma günü saat 17:00’de, “Lefkoşa Selimiye Meydanı’nda Yaşayan Kütüphane” isimli Açık Kapı Festivali Açılış Etkinliği gerçekleştirilecek.
Festivalle ilgili bilgi vermek amacıyla bugün, Sivil Alan Ofisi’nde bir basın toplantısı düzenlendi.
Festival süresince 34 dernek, vakıf, platform, inisiyatif ve aktivist kapılarını halka açacak ve 80’den fazla etkinlik gerçekleştirilecek.
Festival kapsamında Açık Kapı Etkinliği gibi bilgilendirici etkinliklerin yanı sıra çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik atölye çalışmaları, film gösterimleri, paneller, ortak basın toplantıları, doğa yürüyüşleri, köy festivalleri ile gibi ortak etkinlikler düzenlenecek.
Ayrıca belediye ve üniversitelere yönelik Sosyal Kuluçka Atölyesi, STÖ’lere yönelik Gönüllüler ile Çalışma Atölyesi, özel sektöre yönelik özel sektör ile sivil toplum arasındaki uzun dönemli işbirliğini destekleyecek etkinlikler yapılacak. STÖ’lere yönelik Elverişli Ortam konulu konferans ve “5. Sivil Toplum Formu” da düzenlenecek.
Festival takvimine ilişkin bilgiler 23 Eylül Cuma günü Sivil Alan’ın ve festival kapsamında yer alan sivil toplum örgütlerinin facebook ve internet sayfalarından takip edilebilecek.
Basın Toplantısında Sivil Alan Proje Takım Lideri Juliette Remy Sartin, POST Araştırma Enstitüsü’nden Sevcan Hoca, Kıbrıs Türk Diyabet Derneği’nden Caner Arca ile Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı’ndan Övgü İnce birer konuşma yaptılar.
SARTIN
Sivil Alan Proje Takım Lideri Juliette Remy Sartin konuşmasında STÖ’lerin açık, şeffaf ve hesap verebilir olması ne kadar önemli ise, halkın STÖ’leri tanıması, takip etmesi ve STÖ’lerin topluma sağladıkları değerli katkıları desteklemesinin de o kadar bir kadar önemli olduğunu kaydetti.
Sartin, Sivil Alan’ın Kıbrıs Türk sivil toplumunun daha geniş çapta AB’ye entegrasyonu için AB değerlerinin teşvik edilmesi ve elverişli ortamın geliştirilmesi amacıyla AB tarafından finansal olarak desteklenen bir Teknik Destek Projesi olduğunu kaydetti.
HOCA
POST Araştırma Enstitüsü’nden Sevcan Hoca da faaliyetleriyle ilgili hem halkı bilgilendirmek hem de her yaştan insanı gönüllü olmaya teşvik etmek amacıyla Açık Kapı Festivali için yoğun bir hazırlık dönemi geçirdiklerini belirtti.
ARCA
Kıbrıs Türk Diyabet Derneği’nden Caner Arca ise “Yaşadığımız bu toplumu ve paylaştığımız çevre ve doğayı tüm canlılar için daha yaşanabilir kılmak, Genç veya yaşlı, öğrenci veya çalışan herkesi, Açık Kapı Festival’inde kapılarını açan Sivil Toplum Örgütlerini tanımaya, bu örgütlerde gönüllü olmaya ve ilgi alanlarındaki STÖ’lere ayni destek sağlamaya ve bağış yapmaya davet ediyoruz”dedi.
İNCE
Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı’ndan Övgü İnce de, Açık Kapı Festivali takvimi ile ilgili detaylı bilgiler verdi. İnce, bilgi almak isteyen, yardım talep etmek veya destek olmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu da vurguladı. İnce, 23 Eylül Cuma günü saat 17:00’de, Lefkoşa Selimiye Meydanı’nda gerçekleşecek olan Açık Kapı Festivali Açılış Etkinliği, “Yaşayan Kütüphane”de tüm halk ve basın mensuplarını da aralarında görmekten mutluluk duyacaklarını da ifade etti.
Festival Organizasyon Komitesi Üyeleri şunlar: “Bağlıköy Eko Turizm Gönüllüleri Derneği (BAÜ EKO DER), Envision Diversity, Evrensel Hasta Hakları Derneği, Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı, Kıbrıs Toplum Medya Merkezi, Kıbrıs Türk Diyabet Derneği (Diyabet Derneği), Mağusa İnisiyatifi, Mesarya Kadınları İnisiyatifi, Naci Talat Vakfı, POST Araştırma Enstitüsü, Sivil Alan Projesi, SOS Çocuk Köyü Derneği, Youth power”