kibbanner
  • Dolar
    34,5424
  • Euro
    36,0063
  • Altın
    3.005,890
  • Bist-100
    9.550,000
   
25/30 °C

Parçalı Bulutlu
   
HABER GUNDEM NE VAR? NE YOK? KESFET YASAM KUZEY KIBRIS REHBERI FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

Prof.Dr. Yoldaşcan'dan Grip Uyarısı 

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. B. Elçin Yoldaşcan, Özellikle Bahar Ayları ve Kışın kendisini gösteren grip (influenza) hakkında açıklamada bulundu.

30.01.2019 - 00:19
Prof.Dr. Yoldaşcan dan Grip Uyarısı


Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. B. Elçin Yoldaşcan, Özellikle Bahar Ayları ve Kışın kendisini gösteren grip (influenza) hakkında açıklamada bulundu.
Prof. Dr. Yoldaşcan açıklamasında, gripin, genellikle sonbahar sonundan ilkbahar aylarının başınakadar sık görülen bulaşıcı solunum yolu hastalığını olduğunu belirterek, hastalığın yaygınlaşmasının Ekim ve Kasım aylarında başladığını, Aralık sonu ve Ocak aylarının başlarında ise maksimum seviyeye ulaştığını ifade etti. Ocak ayı itibari ile hastalığın azalmasının beklenen bir süreç olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yoldaşcan, şuanda KKTC genelinde de benzer şekilde hastalığın artışının yerini, nispeten düşüşe bıraktığını söyledi.
Prof. Dr. Yoldaşcan açıklmasınına şu şekilde devam etti;
Prof. Dr. Yoldaşcan: “Ülkemizde görülen grip virüsü tipi genellikle influenza A(H3N2) virüsüdür”
“İnfluenza olarak adlandırılan virüs, her yıl sürekli olarak yapısını  değiştirmekte ve çok fazla alt tipleri bulunmaktadır. Bu yüzden kişiler, yıllar boyu tekrar tekrar gribe yakalanmaktadırlar. Dünya nüfusunun yaklaşık %10 – %20’lik kısmının her yıl gribe yakalandığı bilinen bir gerçektir. Ülkemizde görülen grip virüsü tipi genellikle influenza A(H3N2) virüsüdür. Bununla birlikte grip benzeri hastalıklara neden olan diğer solunum yolu virüsleri de dolaşımda yüksek düzeyde yer almaktadır. Genel olarak bilindiği üzere, diğer solunum yolu virüslerinin baskınlığı, mevsimlere göre değişkenlik göstermektedir.”
Prof. Dr. Yoldaşcan: “Grip, hasta kişiden kolaylıkla bulaşabilmektedir”
“Grip, hasta kişiden kolaylıkla bulaşabilmektedir. Bulaşma direkt, damlacık ve hava yolu ile yani solunum yolu ile olduğundan, özellikle kapalı alanlarda daha yakın yaşanılan kış aylarında hastalık en yoğun dönemine ulaşmaktadır. Virus ,hasta kişiye  bir metreden daha yakın olan sağlıklı kişilerin ağız, burun ve göz mukozalarına geçmesi ile bulaşmaktadır. Unutmamak gerekir ki hastaların vücut salgıları virüs içermektedir. Bulaşma biraz daha nadir olarak bu salgılarla kirlenmiş yüzeylere, araç ve gereçlere kişilerin teması ilede olmaktadır.”
Virus bulaştıktan 1-3 gün kadar sonra klinik belirtileri ortaya çıkar.  Virus alındıktan sonra klinik belirtiler olmadan önce hastalığın bulaşıcılığı başlar ve 3-4 gün kadar daha devam eder. O yüzden şüpheli temaslarda çevredeki sağlam kişilerden uzak durmakta yarar vardır.
Prof. Dr. Yoldaşcan: “Gripten korunmak hastalığın tedavisinden çok daha önemlidir”
Bulgular, üşüme, titreme ve ateşle başlayıp halsizlik, kırgınlık, baş, kas, eklem ve sırt ağrıları belirtilerinin yanı sıra boğazda kuruluk, kızarıklık, ağrı ve yanma hissi ile ağırlaşır. Bir hafta gibi bir sürede iyileşme beklense de yaşlılarda, genç çocuklarda, gebelerde, kronik hastalığa sahip olanlarda, herhangi bir nedenle direnci düşük olanlarda daha ağır seyretmekte, bazen kulak ve akciğer iltihapları ile durum ağırlaşabilmektedir. Grip, hastane yatışlarına ve hatta ölümlere neden olabilen bir hastalıktır. Bu nedenle gripten korunmak hastalığın tedavisinden çok daha önemlidir.  
Prof. Dr. Yoldaşcan: “Gripten korunmada en etkili yöntem aşıdır”
“Hastalıktan korunmada en etkili yöntem aşılanmaktır. Grip aşısı ile bağışıklanmanın önemi Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da her yıl vurgulanmaktadır.  Hastalık oluşturan influenza virüslerinin neredeyse tamamı influenza A ve influenza B alt tiplerine aittir ve aşılar içerisinde her iki alt tipe ait alt türler yer almaktadır, her yıl aşıların içeriklerinde değişen virüs tiplerine göre değişiklik yapılmakta ve kullanıma sunulmaktadır. Özellikle aşılama; grip için risk altında olan “küçük çocuklar, 65 yaşından büyükler, şeker hastaları, astım ve kronik akciğer hastalığı bulunanlar, organ nakli yapılanlar, böbrek hastaları, bakımevi ve huzurevlerinde kalanlar, bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi görenler ve anne adayları ve bebekleri” için önceliklidir. Grip(İnfluenza) aşısı hastalıktan ölümleri engeller.
Aşı için ideal zaman eylül ayı sonu ile ekim sonu arasıdır. Ancak aşılama grip mevsimi bitinceye kadar yapılabilir. Canlı bir aşı olmadığından, aşının ciddi yan etkisi yoktur .Aşı yapıldıktan sonra 6 ay süreyle koruma sağlar.”


Prof. Dr. Yoldaşcan: “Gripte, doktor tavsiyesi olmadan ilaç alınmamalıdır”
Hastalığın tedavisi için; Bulgular başladığında hekime başvurulmalı, önerileri doğrultusunda yatak istirahatine, bulunulan ortamın uygun ısıda olmasına ve iyi havalandırılmasına dikkat edilerek, oda havasının nemli olması sağlanmalıdır. Bol sıvı alımı yapılmalı, meyve suyu ve kafeinsiz içecekler tercih edilerek, beslenmeye dikkat edilmeli, iştahsızlık varsa enerji ihtiyacını gidermek için karbonhidrat bakımından zengin diyet uygulanmalı, doktor tavsiyesi olmadan ilaç alınmamalıdır. Grip, viral bir hastalık olduğundan antibiyotik türü ilaçlara başlanmaz. Antibiyotiklerle tedavi  ancak, hastalığın zemin oluşturduğu bir bakteriyel hastalık eklendiği tanısını koyan hekim tarafından yapılır.”

 
UBP Genel Başkanı Ersin Tatar,Bakan Çavuşoğlu'nun Açıkalamalarına Dikkat Çekti
 
Dışişleri Bakanlığı açıkladı : "Kıbrıs'ta yeni bir döneme girilmiştir"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
UBP Genel Başkanı Ersin Tatar,Bakan Çavuşoğlu'nun Açıkalamalarına Dikkat Çekti
UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ...
Prof. Dr. Aytaçoğlu: Damar Sertliği Kanser Kadar Tehlikeli
Prof. Dr. Barlas N. Aytaçoğlu; Sağlıklı yaşam saplantısı içinde yaşamanın ...
Başbakan Erhürman :yüzde 20'lik Yerli İstidam Yapılması Yeterli Değil
Girne’de KKTC turizm endüstrisinde yerli üretim ve yerli istihdam koşullarını ...
 
Bakan Çavuşoğlu: Bu Onursal Doktora Ünvanını Ömür Boyu Taşımaktan Gurur Duyacağım
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Senatosu’nun almış olduğu karar doğrultusunda, ...
Bankalara Kredi kartı faizlerinin artırılmaması yönünde tavsiye kararı
KKTC'de Bankalar Bankalar Birliği’nin 24 Ocak 2019 itibarıyla alarak üyelerine ...
Dışişleri Bakanı Çavuğoğlu KKTC'de
Bir dizi Görüşmelerde Bulunmak üzere KKTC'ye gelen Dışişler Bakanı Mevlüt ...
 
Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği Yönetiminden Cumhurbaşkanı Akınıcıya ziyaret
​Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği Başkanı ...
GAÜ'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, Onursal Doktora
Çavuşoğluna Onursal Doktora Girne'de 25 ocak cuma günü Girne Amerikan ...
Bakan Ataoğlu ülke turizmi açısından rehberlerin önemine değindi.
Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB) işbirliğinde ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC 'de Patates Krizi,Gözler Hükümette

KKTC 'de Patates Krizi,Gözler Hükümette

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
KKTC TURİZM

KKTC TURİZM

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Haber Gündem Ne Var? Ne Yok? Keşfet Yaşam Kuzey Kıbrıs Rehberi
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva