kibbanner
  • Dolar
    32,2020
  • Euro
    35,0069
  • Altın
    2.498,740
  • Bist-100
    10.644,000
   
20/27 °C

Parçalı Bulutlu
   
HABER GUNDEM NE VAR? NE YOK? KESFET YASAM KUZEY KIBRIS REHBERI FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

PERDE, MAĞUSALI ZİRZOPLAR İLE AÇILIYOR 

Mağusa Sanat Tiyatrosu bu yıl perdelerini yazıp yönettiğim Mağusalı Zirzoplar oyunuyla açıyor. Tarih kokan, kimliğimizi, nereden geldiğimizi ortaya koyan öğretici bir oyun.

16.02.2016 - 18:42
PERDE, MAĞUSALI ZİRZOPLAR İLE AÇILIYOR

"Geçmiş, geleceğimiz için çok önemlidir; bulunduğumuz noktayı anlamlandırmak için her şeyden önce geçmişimizi iyi bilmeliyiz." diyen yönetmen İlke Susuzlu bu değerlere sahip çıkmak ve asimile olmamak adına böyle bir tiyatro oyunu ile seyircileri buluşturmak istediğini söyledi. 

Amcçlarının kültürümüzün, dilimizin, geleneklerimizin yok olup gitmesine seyirci kalmamak olduğunu belirten Susuzlu şunları söyledi:

"Ben ülkemi, şehrimi ve insanımı çok seviyorum. Bizi biz yapan ne varsa bizde kalsın istiyorum.Mağusalı Zirzoplar bize dünümüzü hatırlatan anlamlı bir oyun. Yaşadığımız kent olan Mağusa’nın nelere ve kimlere tanıklık ettiğini anlatan Mağusalı Zirzoplar isimli oyun, fantastik komedi türünde kaleme alındı. Yani gerçeğin üstünde, dışında ama bir o kadar da yaşanmışlıklarla beslenen sahneler var bu oyunda! Oyunumuz bir fotoğrafın çekildiği bir kaç saniyelik bir zaman dilimi içinde geçiyor. Anlık ama bir o kadar da asırlık! Oyun kahramanlarının kimisi gerçek hayatta yaşayan, kimisi mitolojik özellikler taşıyan kimisi de tamamen hayal ürünü olan kişiler. Kahramanlar etrafında şekillenen ve yol bulmaya çalışan oyunumuzda taşlamalar bizden değerlendirmeler sizden. Tarihi belgelerle desteklenen yaşanmış hikayelere, hayal ürünü ve eleştirel bakış açısı eklenerek absürt tarzda bir oyun ortaya çıktı. Hayal gücümü zorlayarak imkansızı imkanlı hale getirmeye çalıştım kısacası.

Mağusalı Zirzoplar isimli oyun, hem didaktik hem komik. Bu oyunda kendinizi bazen tarih dersindeymiş gibi hissederken bazen de tarihten ders alıp, tiyatronun en büyük silahı olan ciddi mesajlarla karşı karşıya kalacaksınız. Bize kimliğimizi bağıra bağıra hatırlatacak, Nazım Hikmet’in dizelerindeki ‘Hava kurşun gibi ağır’ dedirtecek havayı solumamıza neden olacak bir oyun izleyeceksiniz.

Peki neden Mağusalı Zirzoplar? Çünkü oyunumuzda çılgın, eğlenceli, birbirinden farklı özelliklere sahip karakterler var ve bu karakterlerin her biri önemli bir misyonu yerine getiriyor. Asırlar önce yaşayan kahramanlarımız, tarihe ışık tutup bugünümüzü aydınlatmak için, Mağusalı Zirzoplar olarak ülkemize geri dönüyorlar… Fantezinin dibinde bir buçuk saat sizi bekliyor.

“Zirzop” sözcüğü, delidolu, delişmen, görgüsüz, kaba davranışlı, aklına eseni yapan, önüne gelene gözü kapalı güvenen gibi anlamlar taşımaktadır. İşte zirzop sözcüğünün taşıdığı anlamları, oyunumuzun kahramanlarına tabir yerindeyse bölüştürdüm.

Mağusalı Zirzoplar’da gülerken kaşıyoruz ama iğneyi önce kendimize batırıyoruz. Mağusa’mız, ülkemiz, kimliğimiz diyerek sizleri Mağusalı Zirzoplar’la baş başa bırakıyoruz."
 

 
RUS'UN OYUNU 1 NİSAN'DA VİZYONA GİRİYOR
 
6. BEŞPARMAK TİYATRO FESTİVALİ BAŞLIYOR
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
RUS'UN OYUNU 1 NİSAN'DA VİZYONA GİRİYOR
Büyük merak uyandıran “Rus’un Oyunu” filmi 1 Nisan’da vizyona giriyor.
FODER'DEN ÇOCUK GÖZÜYLE KIBRIS'IN SEMBOLLERİ
Telsim ve Kıbrıs Türk Fotoğraf Derneği (FODER) “Çocuk Gözüyle Kıbrıs’ın ...
UMUT KAPILARI SERGİSİ 12 ŞUBAT'A KADAR SÜRECEK
Sanatçı Mine Egemen’in, “Kıbrıs kapı motiflerinden esinlenen resimsel ...
 
AVARE, BU AKŞAM MAĞUSA CANBULAT SİNEMASI'NDA
Mağusa Canbulat Sineması, bu akşam perdelerini aralıyor.
Oteller Sevgililer Günü'ne Hazırlanıyor
Müzik Dünyasının Ünlü Starları 13 Şubat'ta KKTC'de Sahne Alacak
Yakın Doğu'da Mamak Heyecanı
Ankara Mamak Belediyespor Salonu'nda Oynanacak Maç için Yakın Doğu Üniversite ...
 
GAÜ Kısa Film ve Genç Fotoğrafçılar Yarışması Başvuruları Sürüyor
Son Başvuru Tarihi: 18 Mart 2016
DAÜ Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasıyla Coşacak
KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konseri 26 Şubat'ta Doğu Akdeniz ...
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC'de 19 Mayıs Coşkusu

KKTC'de 19 Mayıs Coşkusu

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
KKTC TURİZM

KKTC TURİZM

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Haber Gündem Ne Var? Ne Yok? Keşfet Yaşam Kuzey Kıbrıs Rehberi
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva