Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'ne bugün başvuran bir hastada maymun çiçeği virüsü tespit edildiği bildirildi.
Açıklamada, “Hastanın Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları servisinde izolasyon altına alınmış ve tedavisi başlanmıştır. Ayrıca temaslılarının takibi için işlemler başlatılmıştır” ifadelerine yer verildi
İŞTE MAYMUN ÇİÇEĞİ İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
Maymun çiçeği nasıl bulaşır?
Endemik bölgelerde hayvanlardan insanlara bulaşma, enfekte hayvanlarla temas (ısırık, salgı ve salgılar, yakın temas, avlanma sırasında hayvan leşleri, virüslerle kontamine materyallerle temas) ve az pişmiş et ile enfekte hayvanların tüketimi yoluyla gerçekleşebilir.
Maymun çiçeği insana ne yapar?
Genellikle hastalık ateş, baş ağrısı, vücut ağrısı ve halsizlik bulguları ile başlamaktadır. Daha sonra çiçek hastalığına benzer şekilde kızarıklık, içi su dolu kabarcık ve döküntüler görülmeye başlanır.
Maymun Çiçeği Hastalığı öldürücü müdür?
Maymun Çiçeği Hastalığına yakalanan kişiler genellikle 2-4 hafta arasında kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak risk altında bulunan kişilerde hastalık ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir
Çiçek aşısı maymun çiçeğinden korur mu?
Dünya Sağlık Örgütü Afrika'daki tecrübelerden yola çıkarak çiçek aşısının maymun çiçeğinden %85 kadar koruma sağlayacağını bildirmektedir. Ancak çiçek aşısı 1980'den beri uygulanmamaktadır. Bu nedenle çiçek aşısı yapılmış kişiler bugün 40-50 yaş ve üzerindeki kişilerdir.