kibbanner
  • Dolar
    32,5004
  • Euro
    34,6901
  • Altın
    2.496,860
  • Bist-100
    9.693,000
   
17/21 °C

Parçalı Bulutlu
   
HABER GUNDEM NE VAR? NE YOK? KESFET YASAM KUZEY KIBRIS REHBERI FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

KIB-TEK Yakıtı KKTC Siyasetinde Tansiyonu Yükseltiyor 

Başbakan Ersan Saner, “KIB-TEK’e getirilen yakıtın iddia edildiği gibi kirli ve kalitesiz olması halinde gereği derhal yapılacaktır.

17.09.2021 - 12:48
KIB-TEK  Yakıtı  KKTC Siyasetinde Tansiyonu Yükseltiyor

Başbakan Saner  Başbakanlık Denetleme Kurulu dün itibari ile çalışmalarına başlamış bulanmaktadır. Halkın sağlığı ile oynanmasına asla müsaade edilmeyecek, eğer varsa ihalelerle ilgili iddialar da açığa kavuşturulacaktır” dedi.
Saner açıklamasında şunları belirtti:
“KIBTEK’e yakıt alımı ile ilgili iddialar tarafımdan yakınen takip edilmektedir. Eğer ülke insanının alınan yakıtla zehirlediği yönündeki iddialar bazı sivil toplum örgütleri ile milletvekillerinin ifade ettikleri
gibi doğru ise bunun gereği derhal yapılacaktır. İlgili Bakan’ın ifade ettiği bazı veriler vardır. Kendisi ile ben de konuştum. Durum ne ise yakında ortaya çıkacaktır.
Kimsenin halk sağlığıni tehlikeye atacak, Devleti ve kurumlarını zarara uğratacak işler yapmalarına asla müsamaha gösterilmeyecektir. 
KIBTEK’e getirilen yakıt iddia edildiği gibi kirli ve kalitesiz ise ve tarafıma   sunulan bilgiler doğru değilse, gereği yapılacaktır. Başbakanlık Denetleme Kurulu dün itibari ile gerekli araştırmaları yapmak için tarafından talimatlandırılmıştır. Eğer bir ihmal veya hata söz konusu ise bu belirlenecek ve Halkımızın sağlığı ile oynanmasına asla müsade  edilmeyecektir. Eğer varsa ihalelerle ilgili. iddialar da açığa kavuşturulacaktır.”
3 MÜHENDİSLİK ODASI  KIB-TEK YAKITI KONUSUNDA  GÖRÜŞ BİLDİRDİLER
Yerbilim Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Kimya Mühendisleri Odası tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, talep üzerine Kıb-Tek’ten KTMMOB’ne ulaştırılan akaryakıt analizlerinin incelendiği ve pek çok değerin olması gereken azami değerin üzerinde olduğunun görüldüğünü ifade etti.
Açıklamada, Kıb-Tek tarafından verilen bilgiler incelendiğinde, Şubat – Ağustos arası ihalesiz alınan yakıtların analizlerinin SGS Supervıse Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş tarafından yapıldığının görüldüğü, söz konusu analizlerin KIB-TEK’in teknik şartnamelerinde yer alan parametrelerle değerlendirildiğini ifade etti.
“SADECE KÜKÜRT DEĞERİ UYGUNLUK TAŞIYOR”
Açıklamada, “Bu incelemede; gerek gemilerle gerekse kara tankerleriyle yapılan bazı sevkiyatlardaki yakıtlara ait analiz sonuçlarının benzerlik taşıdığı ve KIB-TEK  tarafından gönderilmiş olan cevap yazısında sadece Kükürt değerlerinin uygunluğu belirtilmiş olmasına rağmen; Su, Kalsiyum(Ca), Çinko (Zn), Toplam Tortu Potansiyeli, Net Kalorifik Değer, Denge (Stability) ve Kararlılık (Compatibility) gibi parametreler açısından limit değerleri sağlamadığı görülmüştür. Yakıtın içerisindeki su oranının fazlalığı fazlalık kadar miktarda yakıt yerine suya ücret ödendiği anlamına gelmektedir” denildi. 
“KULLANILMIŞ YAĞ KATILDIĞI ANLAŞILIYOR”
Analiz ve şartname değerlendirildiğinde yakıtın içerisinde kullanılmış yağ katıldığının anlaşıldığı belirtilen açıklamada,  KIB-TEK  teknik şartnamesinde, analiz sonuçlarında Kalsiyum (Ca) ve Çinko (Zn) değerlerinin aynı anda limit üstü olması durumunda yakıtın içerisinde kullanılmış yağ olduğunun kabul edileceği belirtilmektedir ve üzülerek belirtmeliyiz ki bu sonuçlarda bu iki parametre maalesef limit değerleri aşmaktadır. Yakıtın yanması sonucunda açığa çıkan ısı miktarı yani net kalorifik değeri, teknik şartnamede belirtilen limitin de altındadır. Böylelikle bir birim enerji için daha cok yakıt tüketilmesi gerekeceği ve bunun da daha fazla emisyon oluşumu anlamına geldiği açıktır. Ayrıca, Toplam Tortu Potansiyeli gibi yakıtın kirlilik derecesi açısından önem arz eden bazı parametrelerin limit değerlerin üzerinde olması, ortaya çıkan emisyonların da insan sağlığı ve çevre açısından daha olumsuz etkilere sahip olacağının kanıtı niteliğindedir” denildi.
“SORUMLULARA NE OLACAK?”
“Meslek Odaları olarak; opsiyon belgesiz, ihalesiz doğrudan alım yöntemi ile teknik şartnamelerdeki limit değerlere uymayan yakıt alımı ve kullanımını doğru bulmuyoruz” ifadeleri kullanılan açıklamada, sorumlulara  nasıl bir cezai müeyyide uygulanacağının açıklanması talep edildi.
Açıklamada ayrıca halen kullanılmakta olan ve bu tarihten sonra yeni gelecek olan yakıtlarla ilgili, KTMMOB tarafından belirlenecek bağımsız bir denetçi nezaretinde, şahit numune alınması, bu numunelerin uluslararası akreditasyona sahip bir laboratuvarda analiz edilmesi ve sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması talep edildiği kaydedildi.

 
Başbakan Ersan Saner, Teknecik Elektrik Santrali İçin Devrede
 
İngiltere Türkiye'yi kırmızı listeden çıkardı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Ersan Saner, Teknecik Elektrik Santrali İçin Devrede
Başbakan Ersan Saner, Başbakanlık Denetleme Kurulunu Teknecik Elektrik ...
KKTC Açıklarındaki Petrol Kirliliği Mücadelesi Sona Erdi
Türkiye Ulaştırma ve altyapı bakanlığınca Akdeniz'de Suriye kaynaklı petrol ...
Toplu Ulaşıma yüzde 50 Zammı Kaptılar Başbakan'la Hatıra Resmini Çektirdiler,
KKTC Başbakanı Ersan Saner, Bakanlar ve Toplu Taşımacılar arasında yapılan ...
 
Salgınla Mücadelede Aşılanma Hızla Devam Ediyor
Salgınla mücadelede hızla devam ediyor, Sağlık Bakanlığı halkın aşıya ...
Tatar :Türkiye’nin garantörlüğünden ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin adadaki varlığından vazgeçmeyeceğiz.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İzmir’deki temasları çerçevesinde , 47 yıl ...
Bakan Canaltay :Girne Limanı ve Bölgesi İçin İddialı konuştu
KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Resmiye Eroğlu Canaltay, Yakın Doğu ...
 
Kıbrıs Türk Tabipler Birliğinden Salgınla Mücadeleye Eleştiri
Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB) tarafından yazılı bir açıklama yapılarak, ...
TC Savunma Bakanlığı: "Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs Türkü’nün canını korumak için Kıbrıs’ta"
Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kıbrıs’taki ...
Hüseyin Amcaoğlu Rüzgar Konusunda uyardı : alarmda olmalıyı
Başbakanlık Müsteşarı ve Kriz Komitesi Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, Suriye ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC'de Alkışlar Turgül ve Nermin Tomgüsehan Çifti İçin

KKTC'de Alkışlar Turgül ve Nermin Tomgüsehan Çifti İçin

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
KKTC TURİZM

KKTC TURİZM

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Haber Gündem Ne Var? Ne Yok? Keşfet Yaşam Kuzey Kıbrıs Rehberi
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva