kibbanner
  • Dolar
    32,5547
  • Euro
    34,8959
  • Altın
    2.435,620
  • Bist-100
    9.645,000
   
17/26 °C

Parçalı Bulutlu
   
HABER GUNDEM NE VAR? NE YOK? KESFET YASAM KUZEY KIBRIS REHBERI FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

Cumhurbaşkanı Tatar ve Bakan Çavuşoğlu'dan İkili Açıklama 

KKTC'de Bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve siyasi parti liderleriyle görüşmesini tamamlamasının ardından ikili bir basın açıklaması yaptı

16.04.2021 - 20:04
Cumhurbaşkanı Tatar ve Bakan Çavuşoğlu dan  İkili Açıklama

Görüşmelerin ardından açıklama yapan KKTC  Cumhurbaşkanı Tatar, Bakan Çavuşoğlu’na teşekkür ederek sözlerine başlayarak, Cenevre öncesi son rötuşların yapıldığına dikkat çekti.
Yıllardan beri federasyon temelinde yapılan çalışmaların sonuç vermediğine işaret eden Tatar, Rum tarafının dünyanın tanıdığı bir devlet olması nedeniyle ‘rahat’ olduklarını dile getirdi.
"FEDERASYONDAN UMUT YOK"
Cumhurbaşkanı Tatar, “federasyondan ümit yok...” diyerek federal temel de bir anlaşmanın olmayacağını, Kıbrıs’ta kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşma olmasını iki devletli egemen eşitlikle sağlanabileceğini kaydetti.
Bu politikanın Kıbrıs Türk halkının mücadelesinde çok önemli bir gelişme olduğunu aktaran  Ersin Tatar , “Bu siyasetin arkasında yılların mücadelesi vardır. Dünya çapında uğraşlar vardır… Biz ayrı bir halkız… Silah zoruyla Cumhuriyet’in dışına itmeleri, Kıbrıs Türk halkının kendi devletine sahip çıkarak, egemen eşitlik temelinde devletiyle yola çıkması hakkıdır” dedi.
"KIBRIS TÜRKÜNÜN HAKKIDIR"
Önemli olanın ‘egemenlik ve bağımsızlık’ olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “Ana vatanın desteğiyle, bu Kıbrıs Türk halkının hakkıdır… Garantörlüğünüz bizim için fevkalade önemlidir” şeklinde konuştu.
Kur'an kurslarıyla ilgili karara da değinen Tatar, "Kursların kapanması söz konusu olamaz" dedi. Tatar, Din İşleri Dairesi'nin de yetkilendirilmesi için Başbakan'la görüştüğünü belirtti. 
Farklı çevrelerin konuyu kışkırttığını belirten Tatar, Eğitim Bakanlığı'nın da bu kursları denetleyeceğini ancak Din İşleri Dairesi'nin de yetkilendirilmesini istediğini söyledi.
 
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ise "Cenevre'deki (Kıbrıs konulu) toplantı gayri resmi bir toplantıdır. Burada yeni bir müzakere başlamıyor." dedi.

Çavuşoğlu, "Biz artık federal çözüm için zaman kaybetmeyeceğimizi, yeni fikirlerin, yeni vizyonun görüşülmesi gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu.Çavuşoğlu, Cenevre’de gerçekleşecek olan toplantı öncesinde hazırlıkları gözden geçirdiklerini ve son derece yararlı toplantılar yaptıklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın bu yola çıktığı günden itibaren “egemen eşitlik temelinde adada iki devletin iş birliğine dayalı çözüm modelini” savunduğunu anımsatan Çavuşoğlu, bu görüşe tek bir gecede varılmadığını söyledi.
"FEDERASYONU TEKRAR DAYATMAK İSTİYORLAR"
Türk tarafının iki toplumlu, iki bölgeli federal çözüm için elinden geleni yaptığını söyleyen Çavuşoğlu, “Rum -  Yunan ikilisi çözüm ister gibi gözüküp, Kıbrıs Türkünün eşitliğini reddetti. Ne iktidarı, ne refahı paylaşmak istemiyorlar. Crans Montana’dan bu yana hiçbir şey değişmedi. Süresi geçmiş ve artık Kıbrıs Türk halkının iradesini yansıtmayan BMGK kararlarını işaret ederek, federasyonu tekrar dayatmak istediklerini görüyoruz. Söz konusu kararlar, Annan Planı’nda da, Crans Montana’da da vardı. Hiçbir faydası olmadı” dedi.
Federal çözüm için zaman kaybedilmeyeceğini ifade eden Çavuşoğlu, yeni bir vizyonun görüşülmesi gerektiğine inanç belirtti. Adadaki gerçekler çerçevesinde, tüm taraflar için kazan kazan getirecek bir çerçeve ortaya koyulduğunu vurgulayan Çavuşoğlu açıklamalarına şöyle devam etti:
"CRANS MONTANA'DA KALDIĞIMIZ YERDEN KESİNLİKLE DEVAM ETMEYECEĞİZ"
“Önümüzdeki toplantılara katılacağımız bu vizyon, adadaki iki devletin egemen eşitlik temelinde iş birliği yapması, uluslararası statüye sahip olması ve karşılıklı tanımalarını kapsıyor. Bu sağlandıktan iki devlet fırsatları değerlendirebilir.”
Gerçek anlamda eşit ve sonuç getirecek yeni müzakere sürecini başlatmak istediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, Cenevre’de 5+1 formatındaki gayri resmi toplantıda, müzakere için ortak zemin olup olmadığına bakılacağını belirterek, “Kesinlikle Crans Montana’da kaldığımız yerden devam etmeyeceğiz. Bu söz konusu bile olamaz” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, KKTC'deki Kur'an kursları kararı hakkında, "Bu karar ideolojik bir karardır. Anayasaya göre ya da hükümlerine göre verilmiş değildir." dedi
 

 
Başbakan Saner :Hafızlık Eğitim Kursları Yasal Düzenlemeyle Devam Edecek
 
Ercan Havalimanı'nda ciro devri bir yıl süreyle askıya alındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Saner :Hafızlık Eğitim Kursları Yasal Düzenlemeyle Devam Edecek
Başbakan Ersan Saner, “Anayasa Mahkemesi kararı ile Kuzey Kıbrıs ...
Kapalı turizm için yeni NOTAM yayını
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin ...
KKTC Sağlık Bakanı Üstel : Endişeye Gerek Yok
KKTC Sağlık Bakanı Ünal Üstel, Kıbrıs Genç TV’de Mustafa Alkan’un sunduğu ...
 
GAÜ "EDUNIVERSAL TOP 2021" İlk 100 İçerisinde
Uluslararası üniversite sıralamalarının dikkate alınan en önemli referanslarından ...
Kıbrıs Vakıflar İdaresi Ramazan Ayı’nda ihtiyaçlı ailelere gıda paketi dağıtacak
Kıbrıs Vakıflar İdaresi (Evkaf), TC Vakıflar Müdürlüğü, Türk Kızılayı ...
Sağlık Bakanlığından YDP Kurultayı Açıklaması
KKTC Sağlık Bakanlığı YDP Kongresiyle ilgili bir açıklamada bulundu
 
Resmi Olmayan sonuçlara göre Erhan Arıklı, önde...
Bugün saat 09.30'da başlayan Yeniden Doğuş Partisi Olağan Kurultay, Lefkoşa ...
Girne Belediyesine Kardeş Kent Muratpaşa Belediyesinden Destek
Muratpaşa Belediyesi, kardeş kent Girne Belediyesi’ne covid-19 salgını ...
Başbakan Saner Koronavirüs Mücadelesinde Yeni Kararları Açıkladı
​Bakanlar Kurulu'nun Koronavirüs önlemlerini değerlendirdiği toplantının ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında

Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
KKTC TURİZM

KKTC TURİZM

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Haber Gündem Ne Var? Ne Yok? Keşfet Yaşam Kuzey Kıbrıs Rehberi
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva