kibbanner
  • Dolar
    32,4672
  • Euro
    35,0825
  • Altın
    2.324,140
  • Bist-100
    9,080
   
17/24 °C

Parçalı Bulutlu
   
HABER GUNDEM NE VAR? NE YOK? KESFET YASAM KUZEY KIBRIS REHBERI FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

Çavuşoğlu: “Doğu Akdeniz’deki tek hedefimiz Türkiye’nin ve Kıbrıs Türkünün hakkını savunmak” 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de tek bir hedeflerinin olduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti'nin, Türk milletinin ve aynı zamanda Kıbrıs Türk halkının hakkını savunmak. Kimsenin hakkında da gözümüz yok. Faaliyetlerimizi de bu doğrultuda yürüttük, yürütüyoruz.

5.09.2020 - 13:11
Çavuşoğlu: “Doğu Akdeniz’deki tek hedefimiz Türkiye’nin ve Kıbrıs Türkünün hakkını savunmak”


Bakan Çavuşoğlu, “Yunanistan kendileriyle görüşmenin bir lütuf olduğunu düşünerek, onlarla görüşebilmek için tüm haklarımızdan vazgeçmemizi bekliyorsa, bu olmayacak.” dedi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Tüm Akdeniz çevresindeki ülkelerle iş birliği yapabileceklerini başından beri vurguladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, “Esasen bugüne kadar bu iş birliği olmadığı için biz de kendi faaliyetlerimizi başlattık.” ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, bu süreçten sonra da Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in iyi niyet girişimleri olduğunu aktardı.
Türkiye ve Yunanistan'ın NATO müttefiği ülkeler olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, NATO'nun iki ülke arasında herhangi bir çatışma ya da kazanın yaşanmaması için girişimde bulunmasının "gayet doğal" olduğuna vurgu yaptı.
Çavuşoğlu, Yunanistan'ın NATO arabuluculuğu konusunda NATO Genel Sekreteri'ni yalanlamasına ilişkin olarak da, "Biz bunu geçmişte yaşadık, o yüzden şaşırmadık." değerlendirmesinde bulundu.
Çavuşoğlu, Borrell'in Doğu Akdeniz konusunda bir girişiminin olup olmaması hakkındaki soruya, "Borrell başından beri çaba sarf ediyor. Malta'da buluştuk. Esasen Yunanistan'ın Mısır ile imzaladığı anlaşmanın haberini Malta'da iken beraber aldık. Borrell'in orada ne kadar üzüldüğünü, şaşırdığını bizzat görmüş olduk." yanıtını verdi.
Borrell'in bu konudaki çabalarının sonra da devam ettiğini, NATO ile AB toplantılarında gelişmeleri net ve dürüst şekilde tüm dışişleri bakanlarına aktardığını kaydeden Çavuşoğlu, "Bugüne kadar Borrell dürüst bir arabulucu oldu." dedi.
Çavuşoğlu, bugüne kadar yaşananlar dolayısıyla uluslararası hukuk ve siyaseten haklı olduklarını bildiklerinin altını çizerek, "Tezlerini savunabileceğini düşünen bir ülke ya da bir dışişleri bakanı, bir lider görüşmeden kaçmaz.  Yunanistan kendileriyle görüşmenin bir lütuf olduğunu düşünerek, onlarla görüşebilmek için tüm haklarımızdan vazgeçmemizi bekliyorsa, bu olmayacak." diye konuştu.
"FRANSA'YA DA TAVSİYEM BU HİSTERİK DAVRANIŞLARIN KİMSEYE BİR FAYDASI YOK"
Yunanistan'ın haksız olduğunu AB içindeki ülkelerin de bildiğini, Yunanistan'ı en çok kışkırtan ülkenin Fransa olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"Fransa önce Suriye'nin kuzeydoğusunda Barış Pınarı Harekatımızla bir terör devleti kurma planı suya düşünce çok sinirlendi ve 'niye bizden izin almadınız' gibi küstahça edalara büründü. Ben yanı başımda terörle mücadele ederken Fransa'dan izin mi almam lazım ya da görüş mü almam gerekiyor? Fransa, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e destek vererek çok büyük bir yanlış yaptı. Hafter yenildi ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron histerik bir hale büründü. O histeriyle beraber ne yapacağını şaşırdı. Hemen arkasından Doğu Akdeniz'de bizim gemilerimizin onların gemilerini taciz ettiğini söyledi. Bunu belgeleyemedi, rezil oldu."
Çavuşoğlu, Türkiye'nin Lübnan'a zor zamanlarında destek için yardımlarla gittiğini ancak Fransa'nın Lübnan'ı "arka bahçesi" gibi gördüğünü belirterek, "Macron (Lübnan'a) bir sömürgeci edasıyla gidiyor. Bir taraftan oradaki cumhurbaşkanı dahil herkesi aşağılıyor. Yönetimi ve insanları aşağılıyor, tepeden bakıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Fransa'ya tavsiyelerde de bulunan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fransa'ya da tavsiyem bu histerik davranışların kimseye bir faydası yok. Fransa'yı gülünç duruma düşürüyor. Biz NATO üyesi iki ülkeyiz. Bugüne kadar Suriye konusunda fikirdaş ülkeydik. Bu en son Barış Pınarı Harekatı'na kadar. Bu tür davranışları bırakıp gelip bizimle nasıl iş birliği yapabiliriz diye konuşması gerekiyor."
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "kazan-kazan" anlayışıyla yurt dışı ziyaretleri yaptıklarının altını çizerek, şöyle devam etti:
"En son Haiti ziyaretimde de gördüm ki, Fransa gittiği her yeri sömürmüş, bitirmiş, tüketmiş. En az gelişmiş ülkelere baktığımız zaman bunların büyük bir çoğunluğu Fransa'nın eski sömürgesi olan ülkeler. Ama biz oraları şimdi ihya etmek için gidiyoruz. Fransa bundan da rahatsız. Firmalarımızın buralara gitmesinden de rahatsız. Ama onlar rahatsız olacak mı olmayacak mı diye bakmıyoruz. Biz bu ülkelerde, Afrika'da, Latin Amerika'da, dünyanın her yerinde ve coğrafyamızda kazan-kazan anlayışıyla ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz."

 
Rekor Sıcaklıklar 15 Eylül'e Kadar Sürecek
 
Sağlık Bakanı Pilli :Son 24 Saatteki Vaka Sayısı 26
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rekor Sıcaklıklar 15 Eylül'e Kadar Sürecek
Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, dün Eylül ayı için 80 yıllık ...
Bakan Pilli : Son 24 Saatte 17 Yeni Vaka
Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, son 24 saatte yapılan test sayısının 1265 ...
Başkan Özçınar Belediye personelinin test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı
Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, belediyenin temizlik şubesinde ...
 
TSK Güçlendirme Vakfından Turgül Tomgüsehana Bronz Madalya Beratı
Sırlar Adası Romanı Yazarı Polis Başmüfettişi Yrd.Doç.Dr.Turgül Tomgüsehana ...
Başkan Güngördü :Sosyal Mesafe İhlallerine Cezayı Kim Kesecek ?
Girne Belediyesi Başkanı Güngördü, özellikle eğlence mekanlarında 'sosyal ...
Özcafer: “Hükümette ne pandemiyi, ne de ekonomiyi umursayan var”
DP Genel Sekreteri Özcafer, hükümetteki iki adayın Cumhurbaşkanlığı dışında ...
 
30 Ağustos Zafer Bayramı KKTC’de Coşkuyla kutlanıyor.
KKTC'de kutlamalar çerçevesinde başkent Lefkoşa ve tüm ilçelerde törenler ...
Turizm Bakanı Evren'den 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlama Mesajı
Turizm ve Çevre Bakanı Kutlu Evren , 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk ...
Yüksek Seçim Kurulu’ndan Covid-19 önlemleriyle ilgili duyuru
Yüksek Seçim Kurulu, Covid-19 önlemleriyle ilgili duyuru yayımladı. Cumhurbaşkanlığı ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
18 polis mensubuna yeni  görev yeri

18 polis mensubuna yeni görev yeri

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
KKTC TURİZM

KKTC TURİZM

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Haber Gündem Ne Var? Ne Yok? Keşfet Yaşam Kuzey Kıbrıs Rehberi
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva