kibbanner
  • Dolar
    32,3462
  • Euro
    35,1024
  • Altın
    2.309,340
  • Bist-100
    9,080
   
15/20 °C

Parçalı Bulutlu
   
HABER GUNDEM NE VAR? NE YOK? KESFET YASAM KUZEY KIBRIS REHBERI FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

Bakan Çavuşoğlu :Üretici Dostu Olduğumuzu Söylemiyoruz ,Gereğini Yapıyoruz 

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları bugün Bakanlıkta yapılan toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

29.06.2021 - 20:39
Bakan Çavuşoğlu :Üretici Dostu Olduğumuzu Söylemiyoruz ,Gereğini Yapıyoruz

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, süt fiyatlarıyla ilgili uygulanmakta olan sistemin yeniden gözden geçirilmesi ile ilgili üzerinde komitelerin çalışma yaptığı 8 maddede mutabakata vardı. Bazı konular üzerindeki pürüzlerin de yakın zamanda giderileceği belirtildi.
Toplantının ardından Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, eylemi sonlandırdıklarını açıkladı.
BAKAN ÇAVUŞOĞLU: “SADECE ÜRETİCİ DOSTU OLDUĞUMUZU SÖYLEMİYORUZ, GEREĞİNİ YAPIYORUZ”
Bakan Çavuşoğlu, hükümetin üretici dostu kimliğini ön planda tutarak, davranışlarını da bu kimliğe uygun olarak şekillendirdiklerini her fırsatta ifade ettiklerini belirterek, “Bunu sadece söylemiyoruz, gereğini de yapıyoruz” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, hem pandemi hem de borsalardaki hammaddenin dolar bazında artış göstermesi ve buna ek olarak kur farkının da ciddi şekilde yükselmesinin üreticileri dönem dönem sıkıntıya soktuğuna işaret ederek,  geçtiğimiz haftalarda Birlik tarafından düzenlenen eylemde hazırlanan 8 maddelik mutabakat üzerinde çalıştıklarını ve uzlaşıya vardıklarını duyurdu. Bakan Çavuşoğlu, dün Bakanlığa gelen Birlik yönetiminin mutabakatın sadece bir maddesinin yerine getirildiğine dair söylemlerde bulunduğunu, bunun doğru olmadığını söyledi. Bakan Çavuşoğlu, maddeler üzerinde varılan uzlaşıları paylaştı.
UZLAŞIYA VARILAN 8 MADDE
1) Süt bedelleri konusunda yüzde 55 liste geriliği gelecek hafta içinde ödenecek. Bakan Çavuşoğlu, bu madenin gereğinin yerine getirildiğini belirtti.
2) Arpa fiyatı 30 Haziran 2021 tarihine kadar sabit kalacak şekildeydi. Bakan Çavuşoğlu “Ancak dünya borsasındaki arpa fiyatlarının kontrolsüz olarak büyümesi, kur farkının kontrolsüz şekilde artması ve bazı istismarları da gözönünde bulundurduğumuzda 30 Haziran  diye tarihlendirdiğimiz arpa zammını 2 gün önceden yapmak zorunda kalmıştık. Bundan dolayı üzgün olduğumu açıkça ifade etmek isterim” dedi.
3) Bu süre içerisinde üretim sınırlaması (kotalar) da dahil sektörün tüm sorunları ele alınacaktır.
4)Borsaya konan süt 2.65 taban fiyatından satılacak. Borsada satılamayan süt dökülmemek koşulu ile Hayvancılar Birliği sorumluluğunda pazarlanacak.  Bakan Çavuşoğlu “Bu maddenin gereği yerine getirildi" dedi.
5) Keçi sütü standartlara uygun olması kaydı ile alım garantisi vardır. Bakan Çavuşoğlu “Bu maddenin gereği yerine getirildi” ifadelerini kullandı.
6) Küçükbaş Hayvancılığa arpa hibesi yapılacaktır. Yöntemi ile ilgili Hayvancılar Birliği’nin görüşü alınacaktır. Bakan Çavuşoğlu “Bu konuda prensip olarak sıkıntımız yoktur. Ancak miktarının, kuraklık bölgelerinin oranına göre belirlenmesi ve bir adaletli olması gerektiği yönünde konuşuldu. Genel Tarım Sigortası Fonu’nun bu anlamda kuraklığa giren dönümler ve yüzdelikler tamamen ortaya çıktıktan ve ilan edildikten sonra hayvancılarımız lehine gelişeceğine düşündüğümüz için bunun kısa bir süre sonra ilan edilmesinin daha doğru olacağı kanaatindeyiz. Dolasıyla bu konuda da bir sıkıntı bulunmamaktadır.”
7) Süt fiyatları çalışılırken süt yem paritesinin 1.35 seviyelerine getirilmesi hedeflenecektir. Bakan Çavuşoğlu “Bugün itibarıyla 1,35’i hedef koymuştuk. Kendi yemini kendileri yapanlar için süt yem paritesi  yaklaşık olarak 1.33’e gelmiş durumdadır. Hedefi yakalamak için az bir mesafe kaldı. Başbakan ve Maliye Bakanı’na destekleri ve fedakarlıklarından dolayı teşekkür ederim.”
8) Süt fiyatları belirlenirken aile işletmeleri baz alınarak  süt yem paritesi formülize edilip kalıcı hale getirilecektir. Bakan Çavuşoğlu  “Bu madde de çok ciddi yol aldık. Aile işletmelerini ciddi şekilde destekleme kararı aldık. Tonajlar konusunda Birlikle bazı görüş ayrılıklarımız olsa bile bizim inancımız yasal zeminde aile işletmesinin tanımı 600 litreye tekabül etmiş olmasına rağmen, bu işletmelerin ihtiyaçlarını ve standartlarını daha güçlü hale getirebilmek adına bu 1 tona kadar yükselttik. 1 tona kadar verilecek her litre süte 70 kuruş destek verdik. Aile işletmelerine geçmişte 40 kuruş +10 kuruş prim desteği veriyorduk .  10 kuruşu pandemi ve kurlardaki artıştan dolayı bir süre daha devam ettirdik. Şu anda her litreye 4 TL ödeme yapmayı onayladık. Taban fiyat 3.30, aile işletmelerinin ödeme fiyatı 4 TL olarak mutabakata vardık.”
NAİMOĞULLARI: ARPA FİYATLARINI YENİDEN GÖRÜŞELİM
Mustafa Naimoğulları ise maddelerin çoğu üzerinde uzlaşı bulunduğunu ancak önceliklerinin arpa fiyatları olduğunu ifade ederek, bu konun yeniden görüşülmesi yönünde talepleri bulunduğunu kaydetti.
Naimoğulları, arpa fiyatlarının 2.25 olmasının alım gücü konusunda sıkıntı yaratacağını belirtti.
Süt fiyatları konusunda aile işletmeleri verilen 1 ton süt desteğinin yeterli olmadığını ifade eden Naimoğlulları, bunun en az 1.5 ton olması gerektiğini kaydetti.

 
Sağlık Bakanı Üstel :Herkes Aşılanacak
 
Bakan Mevlüt Çavuşoğlu Sevgi Gösterisiyle Karşılandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık Bakanı Üstel :Herkes Aşılanacak
​Sağlık Bakanı Ünal Üstel, yapmış olduğu yazılı açıklama kapsamında ...
İşte KKTC'de Yeni Tedbirlerle İlgili Kararlar
KKTC Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi, yeni tip Koronavirüse karşı uygulanacak ...
Bakan Canaltay Hız Kesmiyor
Göreve Geldiği günden itibaren büyük bir çalışma performansı sergileyerek ...
 
Erdoğan'ın Talimatıyla KKTC Toprak Ürünleri Kurumunun 12,2 Milyon dolarlık borcu silindi
KKTC Toprak Ürünleri Kurumu’nun, Toprak Mahsulleri Ofisine olan 12,2 Milyon ...
Kahve Tiryakisi KKTC Halkına Müjdeli Bir Haber
KKTC'de Halkın tamamıma yakını Kahve İçmeyi çok seviyor.Bu haberimizde ...
KKTC'de Son 24 Saatte 44 Vaka , 27 si Girne'de
KKTC Sağlık Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre, son 24 saatte toplam ...
 
Anavatan Türkiye'den Yavru Vatan KKTC'ye Bu Hafta 100 BİN Sinovac Aşı Daha
Pazartesi akşamı 50 Bin Aşının gönderildiği KKTC' ye Cuma günüde 50 Bin ...
Cumhurbaşkanı Tatar :Sempati Politikada Yeterli Değil
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Antalya Diploması Formu'nda konuştu.:Sempati ...
Başbakan Saner'den Gündeme Dair Açıklamalar
Başbakan Ersan Saner, bugün, Maliye Bakanı Dursun Oğuz ile birlikte Kıbrıs ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
18 polis mensubuna yeni  görev yeri

18 polis mensubuna yeni görev yeri

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
KKTC TURİZM

KKTC TURİZM

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Haber Gündem Ne Var? Ne Yok? Keşfet Yaşam Kuzey Kıbrıs Rehberi
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva