Khora Yayınları, 2016 yılında başarılı ekip çalışmasıyla okuyucuyu 12 kitapla buluşturdu.
Khora Kitap Cafe Direktörü Mustafa Keleşzade, 2016'da 12 ayda 12 kitabın yayınlanmasına vesile olmanın gururunu yaşadıklarını, pek çok yönden de ilklere imza attıklarını söyledi. İlk sözlük çalışmasını yapan Khora, dünya klasiği olan bir çocuk kitabını da ilk kez Kıbrıs’ın kuzeyinde yayınladı.
“Goncolozlar” kitabı Gibriaga’dan Kıbrıs Türkçe’sine çevrildi. “Yok” isimli şiir kitabı ikinci baskısını yaptı. “Kelebeklerin Dansı” kitabıyla ilk kez, kitabın hitap ettiği yaş grubundan danışman okur uygulaması başlatıldı.
Keleşzade, kuruldukları günden bugüne çıkardıkları kitap sayısının 53’e ulaştığını, 2017’de de üretmeye devam edeceklerini anlattı.
İlk sözlük çalışması
Kurulduğu günden bugüne 53 kitap yayınlayan Khora, geçtiğimiz yıl okuyucuyu yazarla buluşturan etkinlikler de düzenledi. Khora Kitap Cafe Direktörü Mustafa Keleşzade, 2016 yılında yaşanan ilkleri anlattı:
“2016 senesine Khora’nın ilk sözlük çalışması olan ‘Kıbrıs Tarihsel Sözlüğü’nü yayınlayarak başladık. Ardından Küçük Prens’le hem ilk çocuk kitabımızı yayınlayıp, çocuk kitapları dizimizi başlattık. Khora Yayınları Kıbrıs’ın kuzeyinde ilk kez bir dünya klasiğini okuyucuyla buluşturdu.
‘Gibriaga’dan Kıbrıs Türkçesine bir kitabı çevirmenin gururunu yaşadık. Nafia Akdeniz’in ‘Yok’ kitabıyla ilk kez bir şiir kitabının ikinci baskısını yapmanın gururunu yaşadık.”
Kıbrıslı Türk yazardan ilk çocuk kitabı
Yıllardır yaşamını yurtdışında sürdüren Sonay Yakup Yakupsoy, “Kelebeklerin Dansı” isimli çocuk kitabını Khora Yayınevi’nde bastı.
Khora bir ilke imza atarak Kıbrıslı bir Türk yazarın çocuk kitabını yayınlayıp birçok okuldaki çocukla buluşmasına vesile oldu. “Hazırladığımız bu çocuk eserinde, belli bir yaş grubuna hitap eden bir danışman okuru kitabın hazırlanması sürecine kattık” diyen Keleşzade, geçtiğimiz yıl öykü ve daha birçok türdeki kitaplarda bastıklarını söyledi.
“Karaliçe ve Sonra” öykü kitabıyla yazar Dervişe Güneyyeli Kutlu ile ilk kez çalışma fırsatı bulduklarını belirten Keleşzade, Zeki Erkut’un Halim Çileli’nin Fevkalade Serüvenleri kitabıyla Kıbrıs tarihinin bir dönemine mizah hikayelerini okurla buluşturduklarını söyledi.
Dizdarlı’dan dördüncü kitap
“Dördüncü kitabını yayınlama şerefine nail olduğumuz ve artık ekipten biri dediğimiz Bülent Dizdarlı’nın yeni romanı ‘Lale – Uzak Çocuklar’ kitabını da yine bu dönemde okuyucuyla buluştu” diyen Mustafa Keleşzade, Fadıl Çağda’nın ikinci kitabı Kıbrıs’ın karanlıkta bırakılmış bir dönemine ışık tutan ‘Cinayetlerle Susturulan Toplum’ 2016 yılının ortalarında okuyucuyla buluştuğunu söyledi.
Nikolaos Stelya’nın Kıbrıs’ta çözüm çabalarını incelediği ve konu ile ilgili alternatif bir bakış geliştirdiği Liberal federalizm kitabı da 2016 yılının sonlarında okuyucuyla buluştu.
Hem Kıbrıs, hem de dünya için önemli bir periyot olan 2. Dünya Savaşı döneminde Kıbrıs’ı odağına alan Anastasia Yiangou’nun 2. Dünya Savaşı’nda Kıbrıs kitabının çevirisi ve basımı da yine 2016 senesindeki üretimlerden… 2016’nın son kitabı ise merhum Ergin Birinci’nin yayınlayamadan hayatını kaybettiği ve doğum gününde okurlarıyla buluşan biyografik eser “Sait Hoca” kitabı oldu.
Toplam 53 eser
Yerli yazarların kitaplarının yer aldığı raflarda, ülkemiz için oldukça büyük miras var…
Kendi yağında kavrulan Khora Yayınları’nın kurulduğu günden bugüne 53. kitabını yayınlaması ülkemizde oldukça büyük bir başarı ve emeğin gösterisi.
Keleşzade, “2016’da tarih, inceleme, anı- biyografi, roman, öykü, çocuk kitapları ve şiirler derken bir baktık ki 50. kitabımıza ulaşıp geçmişiz, 53. kitabımızı yayınladık. Khora olarak bu gururu yaşamamızı sağlayan değerli yazarlarımıza, ürettikçe çoğalıp, çoğaldıkça üretmemizi katkıları ile gerçek kılan okurlarımıza bir teşekkürü borç biliyoruz” dedi.
Karanlık bir yıl
Keleşzade, şöyle devam etti:
“2016 yılı bizler için üretken olduğu kadar, maalesef bölgemiz için savaşlarla, patlamalarla karanlık bir yıl oldu. Bu karanlığı ancak okuyarak, kendimizi ve çevremizi dönüştürerek tersine çevirebileceğimizi düşünüyoruz. Her geçen yıl da kitaba olan ilginin artışını görmekten de bu nedenle mutluyuz. Bu çerçevede Khora Yayınları 2017’de de üretmeye, daha güzel yarınları birlikte inşa etmek için gücü yettiğince tuğla üstüne tuğla atmaya devam edecektir.
2017’de başlattığımız çocuk kitapları dizimiz devam edecek, kültür-sanat, politika-inceleme, tarih ve edebiyat kitapları ile Khora 2017’de de üretmeyi sürdürecek. İlk kitabımızı da buradan duyurayım, yayınladığımız ilk kitabıyla bizim de şiar edindiğimiz ‘Sevdasıyla ve Kavgasıyla Bir Ülkenin Yaşamında Rol Almak Yenilmek Ama Teslim Olmamak’ diyen Yaşar Ersoy hocamız Khora’dan çıkacak ikinci kitabıyla ‘Tiyatronun Sınır İhlali’ni okuyucusuyla buluşturacak.”
**
Khora Yayınları’nın 2016’da
yayınladığı 12 kitap
1) Kıbrıs Tarihsel Sözlüğü – Farid Mirbahgher, basım Ocak 2016, türü sözlük
2) Küçük Prens – Antoıne De Saint-Exupery, basım Şubat 2016, türü çocuk
3) Karaliçe ve Sonra, Dervişe Güneyyeli Kutlu, basım Şubat 2016, türü öykü
4) Goncolozlar Hem Oyun – Hambis Çangaris, basım Mart 2016, türü kültür
5) Halim Çileli’nin Fevkalade Serüvenleri – Zeki Erkut, basım Nisan 2016, türü öykü
6) 2. Dünya Savaşında Kıbrıs - Anatstasia Yiangou, basım Mayıs 2016, türü tarih
7) Cinayetlerle Susturulan Toplum – Fadıl Çağda, basım Haziran 2016, türü tarih
8) Yok (2. Baskı) – Nafia Akdeniz, basım Temmuz 2016, türü şiir
9) Kelebeklerin Dansı, Sonay Yakup Yakupsoy, Ekim 2016, türü çocuk
10) Lale Uzak Çocuklar – Bülent Dizdarlı, basım Ekim 2016, türü roman
11) Liberal Federalizm – Nikolaos Stelya, basım Kasım 2016, türü inceleme
12) Sait Hoca 1881-1938 – Ergin M. Birinci, basım Aralık 2016, türü anı-biyografi